Memoria este un proces de cunoastere care implica fixarea, pastrarea si reactualizarea unor informatii acumulate in experienta trecuta a individului.
Inca din perioada intrauterina incepe sa se activeze memoria, astfel ca la nastere, copiii pot recunoaste glasul mamei.
In toate activitatile sale, omul apeleaza in permanenta la memorie, chiar daca nu este constient de acest lucru. Astfel, memoria nu este implicata doar atunci cand individul trebuie sa isi aminteasca ceva, ea fiind prezenta in toate actiunile sale.
La nastere, oamenii au majoritatea, aceeasi memorie, ereditar deosebirile fiind foarte mici, adica foarte putini sunt cei care se nasc cu o memorie foarte buna sau foarte slaba.
Pentru a-ti creste gradul de memorare, este necesar sa stii de unde pleci si sa-ti notezi mereu performatele pe care le obtii odata cu antrenarea. Pentru a face acest lucru trebuie sa urmezi niste reguli foarte bine stabilite, pe care, daca le cunosti si le repeti te ajuta atunci cand vrei sa inveti.
De-a lungul anilor sunt consemnate persoane cu performante remarcabile în domeniul memorari, care pot memora si reproduce pagini intregi, siruri de cifre sau de cuvinte fara a avea vre-o logica sau legatura intre ele. Rusii au facut cercetari intense asupra persoanelor cu “memorie perfectă” si s-au intrebat care sunt mecanismele unei memorii invincibile, incercand sa afle cum se poate sa reproduca metodele pe care acesti omeni cu memorie speciala le folosesc, astfel in cat daca unul poate – si ceilalti ar putea reusi.
Supermemoria poate sa apara la orice om deoarece memoria este nelimitata si permanenta iar informatiile nu sunt pierdute ci indisponibile din lipsa de accesibilitate. S-a demonstrat ca in stare de hipnoza, orice om are acces la subconstient, unde sunt fixate toate informatiile pe care le primim (cati pasi facem intr-o zi, cum ii cheama pe toti colegii nostri, care sunt numerele tuturor masinilor pe care le vedem pe strada, toate preturile dintr-un magazin pe langa care am trecut, etc). Exista posibilitatea sa ne amintim tot, doar ca unele amintiri sunt atat de adanc stocate in subconstient, incat sunt greu de scos la suprafata.
Atunci cand nu-ti mai amintesti nu este pentru ca nu mai ai acea informatie ci pentru ca iti este greu sa o gasesti, adica nu ai o foarte buna organizare a informatiilor. Se poate face comparatie intre memorie si o biblioteca sau un hard de stocare al informatiilor. Daca, cartile nu sunt in ordine, daca informatia nu este pusa in fisiere organizate, nu poti gasi acea carte de care ai nevoie sau acel fisier pe care sa-l deschizi. Este ca si cum ai vrea sa citesti o carte care nu are paginile numerotate, ba mai mult le-am rupt si le-am amestecat intre ele. Practic nu o sa poti citi acea carte chiar daca tu o ai.
Avem in capul nostru cel mai performant calculator, care poate stoca informatie nelimitata, dar nu avem instructiunile de folosire si stocare ale infomatiilor pe care le primim. Majoritatea oamenilor au probleme majore de reamintire, de accesare a informatiilor stocate in creier. Uitarea este un deficit in accesarea informatiilor care exista in subconstient, nu o stergere definitiva a acestor informatii. Printre cauzele uitarii se numara stresul, anxietatea, oboseala, dar in primul rand, o organizare defectuoasa a informatiei, o slaba intelegere a materialului memorat si/sau inexistenta recapitularii sau in etapa de invatare nu am dat importanta fazei de intiparire a informatiei prin lipsa de atentie.
Uitarea este un proces natural, util in unele situatii, dar care ne afecteaza atunci cand avem nevoie de anumite informatii pe care am fi vrut sa nu le uitam. Faptul ca avem anumite cunostinte dar ca nu putem sa le accesam atunci cand avem nevoie de ele este o experienta frustranta, neplacuta. De multe ori un mic indiciu poate scoate la iveala toate cunostintele de care aveam nevoie, alteori insa exista blocaje si oricat ne-am stradui nu reusim sa ne amintim chiar si lucruri banale sau des folosite.
Conform datelor psihologiei cognitive, omul retine astfel:
- 10% din ceea ce citeste,
- 20% din ce aude,
- 30% din ce vede,
- 50% din ce vede si aude in acelasi timp,
- 80% din ce spune
- 90% din ce spune si face in acelasi timp.
Astfel, cea mai buna metoda sa retii ce doresti sa inveti, este sa predai altora. Daca te obisnuiesti sa povestesti altora ceea ce ai invatat, vei observa ca retii mai mult si pe tremen lung.
Uitam imediat dupa ce am invatat. Astfel, daca ai invatat in salturi, dupa o sigura zi mai stii doar 45% din ce ai invatat iar dupa doua zile doar 25%, dar daca ai invatat prin repetarea informatiei, dupa o zi mai stii 78% iar după doua zile 75%, semnificativ mai mult.
Cum se invata o limba straina?
Pentru a invata repede o limba straina invata in fiecare zi 15 minute si vorbeste ori de cate ori ai ocazia – chiar daca nu stii sa pronunti corect. Astfel asimilarea se face fara efort. Fa-ti un carnetel de cuvinte in care sa-ti notezi fiecare cuvant nou invatat. Citeste in fiecare zi 15 minute si noteaza-ti cuvintele pe care nu le cunosti din textul citit. Cartea citita trebuie sa corespunda nivelului tau de la acel moment. Astfel inveti expresii, intelegi din context sensul unor cuvinte si-ti largesti vocabularul in fiecare zi.
Cum se invata o poezie?
Poeziile se invata usor daca te apuci sa le memorezi cu 3 zile inainte sa fie necesar sa le reproduci.
Pentru inceput citeste poezia de două ori si incearca sa-ti imaginezi ceea ce ai citit. Dupa cateva minute straduieste-te sa reproduci ceea ce ai citit, cu voce tare si fara sa folosesti cartea pe cat posibil. Inainte sa te culci mai citeste inca o data poezia, cu voce tare.
A doua zi, citeşte poezia cu voce tare si repeta fiecare storifa cu voce tare. Dupa ce inveti o strofa, a doua repet-o impreuna cu prima si tot asa reia ciclul dupa fiecare noua strofa invatata. In cazul in care poezia este foarte grea, transcrie-o si lămureste-te ce insemna cuvintele pe care nu le cunosti.
A treia zi, repeta poezia cu voce tare inainte de a merge la scoala.
Urmand acesti pasi vei observa ca inveti o poezie chiar in 15 – 30 de minute.
Ca o concluzie, te sfatuiesc sa-ti antrenezi memoria si sa faci ordine in computerul tau. Cu cat iti folosesti mai mult memoria, cu atat ea iti va fi de folos atunci cand vei avea nevoie.
Spor la invatat!
Sursă foto: www.sciencenews.org